hoedoen
Hoe werkt het ?
We starten met een 1e gesprek ter kennismaking ( kan ook telefonisch) We hebben het dan over jouw hulpvraag, ik maak een persoonlijk voorstel voor jouw traject met een aantal sessies op maat. Wat zijn je verwachtingen waar kan ik je bij helpen? We plannen een aantal afspraken met een prijsopgave.

De voorfase bestaat vooral uit naar je luisteren
Met volledige aandacht werken wij aan een vertrouwensband. Hier neem ik graag de tijd voor zodat we op een ontspannen manier kunnen werken en delen. Dit kan op een plek zijn waar jij je fijn voelt, in mijn praktijk of misschien juist ergens buiten.. In de 1e fase werken we aan probleemverheldering, in de fase erna aan probleemherziening en in de 3e fase naar een probleemoplossing (dit volgens het model van Gerard Egan).
Wanneer een probleem of een aantal problemen niet op te lossen zijn werken we met de ACT- methode; ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy het is een vorm van gedragstherapie die je helpt om op een flexibele manier om te gaan met psychische klachten die vaak gepaard gaan met vervelende gedachten en gevoelens. ACT vergroot je algemeen welzijn. Je kunt ACT ook inzetten voor persoonlijke ontwikkeling, iedereen kan eigenlijk profijt hebben van ACT ook als je helemaal geen klachten ervaart.
Stap 2: Samen doelen stellen
Samen doelen stellen in vertrouwen, wat zijn je wensen door de juiste vragen te stellen leer je van een afstandje naar je zelf te kijken. Je activeert je analytisch denkvermogen hierdoor ontstaat inzicht in jouw situatie. Dit lukt niet meteen in 1 dag of sessie, we maken een begin, meestal is er wat tijd nodig tussen de sessies om even te laten bezinken waar je je bewust van wordt.

Stap 3: Kiezen van een werkvorm
Dit kan op verschillende manieren. Het is jouw keuze ik werk met diverse spelvormen, waaronder schaken, spiegelen met lichaamstaal/paarden, wandelen in de natuur, diverse spellen het is aan jouw creativiteit en eigen inzet. Kies je voor de werkvorm spiegelen met paarden dan zal ik je begeleiden in hoe een paard wordt ingezet, ik heb geleerd het gedrag te lezen van het dier, zoals het zuiver reageert op signalen van jou, waarvan je zelf niet altijd bewust bent. Wanneer je er moeite mee hebt om in je gevoel te komen zijn paarden zeer behulpzaam. Een paard is een vluchtdier en van nature constant bezig met het screenen van zijn omgeving, moet het vluchten of voelt het zich veilig bij jou en kan hij bij je blijven, een paard is erg gericht op samenwerking dit door zijn kuddegedrag. Samen sta je immers sterker een paard heeft geen oordeel en je kunt steeds weer een situatie uitproberen of verbeteren net zo lang tot je weet wat je te doen staat. Zo wordt je zelfbewust en keuzes worden steeds eenvoudiger, problemen meer hanteerbaar. Er ontstaat beweging en ruimte om te groeien in je persoonlijke ontwikkeling, je wilt immers vooruit. Als je verstand en je gevoel samen werken ben je pas echt zuiver in balans.